Francoska solata ima v slovenskem prostoru poseben status. Ne zaradi zapletenosti ali prestiža, temveč zaradi prisotnosti. Bila je tam, ko so se ob praznikih zbrali sorodniki, stala je na sredini mize in čakala, da pride pravi trenutek. vse za moj dan več »
Več iz medija
Večina ljudi pri tatarskem bifteku naredi isto napako
Tatarski biftek ima v slovenskem prostoru poseben status. Je jed, ki se praviloma pojavi ob praznikih, večjih družinskih kosilih ali ob trenutkih, ko želimo... vse za moj dan več »
Koliko Božičevih ulic imamo v Sloveniji in zakaj jih je tako...
Božič v Sloveniji ni zapisan le v koledarju in družinskih navadah, temveč tudi v prostoru. Nekaj ulic po državi nosi ime, ki se decembra bere drugače kot... vse za moj dan več »
Jed, ki je dolgo povezovala slovenske praznične mize
Francoska solata ima v slovenskem prostoru poseben status. Ne zaradi zapletenosti ali prestiža, temveč zaradi prisotnosti. Bila je tam, ko so se ob praznikih... vse za moj dan več »
To so babice in dedki nekoč jedli za božič
Za starejše generacije božič ni bil praznik obilja, temveč poseben dan v letu. Veliko hiš je še globoko v 20. stoletju ohranjalo postni značaj božičnega... vse za moj dan več »
“Pejt se solit” - od kod izraz in kaj pomeni?
Izraz »pejt se solit« sodi med tiste fraze, ki jih večina Slovencev razume takoj, a jih le redki znajo razložiti. Sliši se kratko, ostro in dokončno. Uporablja... vse za moj dan več »
Večina ljudi jaslice postavi prezgodaj, a tega sploh ne ve
V krščanskem izročilu imajo jaslice jasno časovno umeščenost. Postavljanje je povezano z božičem in ne s celotnim adventnim obdobjem. Tradicionalno naj bi... vse za moj dan več »
Resnica o vinskih steklenicah: zakaj imajo skoraj vse 0,75...
V času, ko so steklenice nastajale ročno, so jih oblikovali steklopihači. Takrat ni bilo strojev, natančnega nadzora debeline stekla ali serijske proizvodnje.... vse za moj dan več »
Nekoč so po novem letu doma prižgali posušen žajbelj
Poseben poudarek je imel posušen žajbelj. Marsikje so ga zakurili v majhni posodi ali na robu peči, da je dim prešel skozi prostore. Žajbelj ni bil izbran... vse za moj dan več »

