Povzročitelj Povzročitelji so bacili iz družine Enterobakterij. Znanih je več kot 2400 serotipov. Delimo jih na tifusne salmonele (Salmonella Typhi in Salmonella Paratyphi) in netifusne, ki so pogosti povzročitelji driske.Doba inkubacijeDoba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Jezik Slovenščina nijz več »
Več iz medija
Tedensko spremljanje hemoragične mrzlice z renalnim sindromom...
Slika 1: Število prijavljenih primerov HMRS, po občinah, 2022 Jezik Slovenščina nijz več »
Pesticidi v živilih
Obstaja več kot 1000 aktivnih snovi, registriranih kot pesticidi. Z njihovo kombinacijo dobimo preko 16.000 različnih pesticidov, ki so danes na trgu.Pesticide... nijz več »
Priporočila za zalivanje vrtnin in jagodičja
Pitna voda je za zalivanje vrtnin in jagodičja varna. Z vidika varčnosti prednostno lahko uporabljamo deževnico. Pri tem je pomembno, da redno vzdržujemo,... nijz več »
Virusi v živilih
Virusi so pogosti povzročitelji bolezni, ki se prenašajo z živili. Vse bolj se razvijajo metode za dokazovanje virusov v živilih kot tudi v vzorcih kužnin, kar... nijz več »
Poškodbe zob
Najpogostejši vzroki poškodbe zob Jezik Slovenščina nijz več »
"Živa knjižnica" v Tolminu
Osrednji dogodek, t.i. “Živa knjižnica” je obiskovalcem ponudil enkratno priložnost srečanja z osebami s težavami v duševnem zdravju ali škodljivim pitjem... nijz več »
Odprti za nove informacije - Mladostniki in spletna...
Naloga odraslih je seznaniti se s tveganji ter se aktivno vključiti tudi v področje spolne vzgoje otroka, ki bi sicer bila prepuščena agresivnosti okolja.Več... nijz več »
Letna poročila o pitni vodi v Sloveniji
Tukaj lahko dostopate do:Letno poročilo o kakovosti pitne vode v Sloveniji 2021Letno poročilo o kakovosti pitne vode v Sloveniji 2020Letno poročilo o kakovosti... nijz več »