sobota, 20. april 2024

Odprta kuhinja: Na žlico tudi v šolski kuhinji

Kategorija: Kulinarika Sun, 22 Jan 2017 18:00:00 +0100 Slovenija je prava zakladnica jedi na žlico, saj se vsaka regija ponaša z zanjo značilnimi in takimi, ki so »ponarodele«, a kljub temu dobile svoj regijski pečat. Lahko bi rekli, moda se vrača, a najbrž je še bolj pravilna ugotovitev, da za te jedi nikoli niti ni odšla. Z letnimi časi in danostmi narave je pri jedeh na žlico povezan nastanek različic, ki so imele v preteklosti pomembno vlogo ob kmečkih opravilih, ko je bilo telesu treba povrniti energijo. Po vsej Primorski so mineštre, kuhnje ali skuhne, kakor jim pravijo, »uzakonjene« že od nekdaj. Zavidljivo število smo jih v projektu Kuhnapato že predstavili, vendar nas otroci tamkajšnjih osnovnih šol, ki brskajo po lastni kulturni prehranski dediščini, vedno znova presenetijo z drugačnimi. Ob najznačilnejših, kot so šelinka, sirkova mineštra, fižolova ... delo več »

Več iz medija

POKAŽI VIRE
+
Delo Dnevnik Primorske Siol 24ur RTV Slo N1 Svet24 Žurnal Slovenske novice Reporter Finance Forbes Mladina Ekipa Necenzurirano Preiskovalno Požareport Nova24 SEZNAM VSEH VIROV
+
Pokaži kategorije
+
Domov Slovenija Svet Gospodarstvo Šport Scena Kronika Zanimivosti Tehnologija Kultura Zdravje Prosti čas Drugo